top of page

De verschillende facetten en rollen van data in finance

Data vormt de kern van de financiële wereld, de ruggengraat die alle facetten van de sector ondersteunt. Het verzamelen, analyseren en interpreteren van gegevens stelt finance professionals in staat om waardevolle inzichten te verkrijgen, trends te identificeren en weloverwogen beslissingen te nemen. Van high-frequency trading op basis van microseconden tot de macro-economische analyse van wereldwijde trends. Met de groeiende beschikbaarheid van data en de opkomst van geavanceerde analysetechnieken wordt het steeds belangrijker om data effectief te benutten. In dit artikel nemen we een kijkje in de diverse toepassingen van data in finance en hoe het waarde toevoegt aan financiële processen en besluitvorming.


Data-analyse en prognoses

Een van de belangrijkste rollen van data in finance is het creëren van de mogelijkheid om prognoses te stellen en gefundeerde beslissingen te maken. Zonder data is dit haast onmogelijk! Met gegevens uit het verleden kunnen finance professionals inzicht krijgen in de huidige prestaties van een bedrijf. Hiermee kan een organisatie objectief worden gewaardeerd en behandeld. Daarnaast geeft data de mogelijkheid om inschattingen te maken voor toekomstige trends. Met het analyseren van economische indicatoren en marktdata kunnen voorspellingen worden gedaan van marktvolatiliteit en potentiële economische downturns, al blijft dat altijd nog een educated guess. Historische gegevens zijn absoluut geen garantie voor de toekomst maar met data kunnen financiële risico’s wel in kaart worden gebracht.


Data als waakhond

Data is onmisbaar voor risicobeheer en compliance in de financiële sector. Door het analyseren van gegevens en het toepassen van modellen kunnen risico’s beoordeeld worden waarbij passende beheersmaatregelen van toepassing zijn. Een data-analyse helpt dan bij het identificeren van potentiële bedreigingen, het kwantificeren van risico's en het bepalen van de juiste strategieën om deze risico's te beheersen. Door bijvoorbeeld gebruik te maken van machine learning en patronenherkenning zijn financiële instellingen in staat om onregelmatigheden of afwijkingen in transactiegedrag te identificeren die op frauduleuze activiteiten duiden.


Verder kan er nog een hele lijst aan verschillende manieren van risicobeheer worden toegevoegd, zoals dat data-analyse helpt bij het identificeren van kredietrisico's door kredietgeschiedenis en betalingsgedrag van klanten. Banken en andere kredietverstrekkers schatten onder andere op deze manier in hoe waarschijnlijk het is dat een lening niet wordt terugbetaald.


Verplichte gegevens


Rapportage van financiële gegevens is een regelgevende vereiste van toezichthouders om creatief boekhouden tegen te gaan. Zo voorkomen instanties onwettige praktijken zoals fraude en manipulatie. Een aantal voorbeelden van instanties zijn:

De Belastingdienst

De Belastingdienst vereist dat bedrijven hun inkomsten, kosten, btw-aangifte en andere relevante financiële informatie rapporteren. Deze data is essentieel voor de belastingdienst om de verschuldigde belastingen te berekenen en belastingfraude op te sporen.

Autoriteit Financiële Markten

De Nederlandsche Bank

Financiële rapportage en dashboards


Geautomatiseerde rapportageprocessen en data-visualisatietools maken financiële gegevens op een heldere en overzichtelijke manier presentabel. Data kan omgezet worden in de vorm van grafieken, diagrammen en interactieve dashboards. Hiermee wordt complexe financiële informatie overzichtelijk en begrijpelijk in een korte tijd, zelfs voor mensen die geen greintje verstand hebben van het onderwerp. Dit helpt bij het communiceren van belangrijke informatie aan stakeholders en ondersteunt strategische besluitvorming.


Falanx Finance: Jouw partner bij financiële opdrachten

Ongeacht de opdracht die je binnen de finance vervult, je krijgt te maken met data. Nu rest enkel de vraag; wat voor opdracht gaan dit worden? Dit is waar Falanx Finance in actie komt. Wij helpen je aan de opdracht die precies bij je past! Neem contact op met Terry via terry@falanx.nl of bel direct naar +31(0)6 – 81470374. Je kan je ook direct bij ons inschrijven als interim financial. Hoe ga jij de wereld van financiële data trotseren?

7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page